ArizMend Kişisel Sayfam

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ArizMend
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Konu Yazar

ArizMend

Member
Şub
92
0
Rammstein.
adszik2.jpg
Rammstein Alman bir müzik topluluğudur. NDH Metal müzik topluluğu içindedirler. Tarzları Dans metal türündedir.("Tanz Metal"). Sadece Almanca müzik yapmaktadırlar. 1994'te kurulan grup dünya üzerinde 12 milyon albüm satmıştır.

Kuruluşu
Grup adını 1988 yılında yaşanan Ramstein hava kazası`ndan alır. Şov yapan 3 uçağın havada çarpışması ve bu uçaklardan birinin şovu izleyen kalabalığın üstüne düşmesi sonucu 67 izleyici ve 3 pilot hayatını kaybetmiştir. Grup bu yerin adına bir "m" harfi daha ekleyerek Rammstein adını almıştır. Bu kelime "şiddetle çarpan kaya" demek olup, aynı zamanda eski Roma silahlarından biri olan, XV. yüzyılın sonuna kadar kullanılan, kuşatılan bir şehrin veya kalenin sur ve kapılarını yıkmaya yarayan, koçbaşı`nın da Almanca karşılığı sayılabilir.

Şarkı sözleri Almanca olmasına rağmen, Rammstein şöhretini kısa sürede Almanya dışına taşırmış ve tüm zamanların en çok bilinen Alman müzik grubu haline gelmiştir.

Üyelerin tamamı eski Doğu Almanya`dan gelmekte olup, özellikle Doğu Berlin ve Schwerin doğumludur.

* Till Lindemann (Vokal)
* Richard Zven "Scholle" Kruspe (Solo Gitar)
* Paul H. Landers (Ritim Gitar)
* Oliver "Ollie" Riedel (Bass Gitar)
* Christoph "Doom" Schneider (Bateri)
* Dr. Christian "Flake" Lorenz (Klavye)

Riedel, Schneider ve Kruspe grubun asıl kurucularıdır. Kruspe kendi dillerinde müzik yapmaya önem veriyordu, ayrıca o sırada da grupta İngilizce bilen eleman olmaması da bu yöndeki eğilimi güçlendirdi. Till Lindemann`ın da vokalist olarak katılmasıyla birlikte grup seçmelere girmeye başladı. Paul Landers da bu sırada gruba dahil oldu. Son olarak da daha önceden Feeling B Paul Landers ile çalışmış olan klavyeci Christian Lorenz da gönülsüz de olsa Paul`ün ısrarları sonucu gruba girdi.

Albümleri

Rammstein bugüne kadar 5 tane albüm yayımladı. Herzeleid (1995), Sehnsucht (1997), Mutter (2001, Reise, Reise (2004), ve Rosenrot (2005). 5 Stüdyo albümünün yanında 2 de canlı performans albümleri vardır.

Herzeleid iyi karşılanmıştı, fakat asıl çıkışı Sehnsucht albümüyle yakaladılar. Bu albümün yarattığı daha iyi olma baskısı yüzünden dağılacakları söylendiyse de Mutter albümünü çıkarmayı başardılar. Reise, Reise kayıtları sırasında da tüm sorunlar aşıldı.

Son albüm Rosenrot, 28 Ekim 2005'te raflarda yerini aldı. Reise, Reise için kaydedilen fakat o albümde yer almayan, bu albüme adını veren şarkı da dahil olmak üzere 6 şarkıyı içermekle birlikte yeni kaydedilmiş şarkılar da bulunmaktadır.

Grup aynı zamanda üç tane de canlı performans albümü çıkarttı. Bunlar Live aus Berlin (1998), Lichtspielhaus (2003) ve Völkerball (2006)'dır.


Üyeleri.

Till Lindemann
Till_Lindemann_Sonne.jpg

Till Lindemann, 4 Ocak 1963 tarihinde Leipzig'de Diedrich Lindemann olarak doğdu. En çok Rammstein adlı Alman rock grubunun şarkı sözü yazarı ve vokalisti olarak bilinir.

Genel Özellikleri
* Göz Rengi: ela
* Saç Rengi: Kahverengi
* Boyu : 1,93 m.
* Kilosu: 90-95 kg.

Kişisel Özellikleri
Lindemann'nın çok güçlü bir sahne performansı vardır. En çok bilinen hareketi, hafifçe çömelip temposunu o an çalınan şarkıya göre ayarlayarak dizine ritim şeklinde vurmasıdır. Bir diğer karakteristik özelliği de "R"lerini çok vurgulayarak söylemesidir. Bu da Doğu Almanya aksanından kaynaklanmaktadır. Ayrıca; Lindemann, sahnedeyken ateşle oynamayı çok sever. Bunun yüzünden, diğer Rammstein üyeleri ile beraber çok büyük tehlikeler atlatmıştır. Sahnede kullanılan tüm ekipmanların kullanımı için lisansı vardır. Kendisi de, seyircileri ve konserlerde bulunan kimseyi tehlikeye düşürecek bir şeyi asla yapmayacağını söylemiştir.

Lindemann; Chris Isaak, Marilyn Manson, Jean-Michel Jarré, Tangerine Dream, Mike Oldfield, Ministry, Nine Inch Nails, Type O-Negative, Limp Bizkit, Placebo, Black Sabbath, Deep Purple, KMFDM gruplarını ve pazar günleri parkta jazz müziği dinlemeyi çok sevdiğini ve ona göre ilk Alman grubunun da Kraftwerk olduğunu söylemiştir. Lindemann sol kulağını iki yerinden deldirmişti fakat uzun zaman piercing ya da küpe takmamıştır. Bu delikler pek çok resimde ve video klipte seçilebilmektedir. Vücudunda bir yerlerde "Punk Rock" diye bir dövmesi olduğu söylenir ama bu konuda bilinen kesin bir şey de yoktur.

Güzel sanatlarla yakından ilgilidir. En sevdiği yönetmen lors van trier'dir. Lindemann alkole oldukça düşkündür; en sevdiği içki tekila'dır. Sigara da içerdi ama son zamanlarda bırakmıştır.

Bildiği bilinen diller; Almanca, İspanyolca ve İngilizce. Almanca zaten ana dili, İspanyocası da bayağı iyidir. İngilizcesi de fena değildir ama fazla akıcı değildir. Söylemiş olduğu bir iki Rusça şarkı olduğu göz önünde bulundurularak, bu dili de bildiği farz edilebilir ama bu konuda da kesin bir şey yoktur.Müzik yapmadan önce Almanya'da iyi bir yüzücüydü omuzundan sakatlanınca bu sporu bıraktı ve müzikle uğraşmaya başladı. Ayrıca bateri ve mızıka çalmasını da bilmektedir.

Geçmişi
Lindemann, Leipzig'de doğmuştur ama Schwerin'de, Wendisch-Rambow adlı bir köyde; ebeveynleri ve kendinden altı yaş küçük olan kız kardeşiyle yaşamıştır ve çocukluğunu burada geçirmiştir. Bir şair olan babası Werner Lindemann'la arası hiç iyi olmamıştır. Babası, Lindemann'ı küçükten hep dövmüş ve ona kötü davranmıştır. Eski bir (emekli oldu) gazeteci olan annesi, Brigitte "Gitta" Lindemann ile babası 1975'te, Lindemann 12 yaşındayken boşanmışlardır. Babası, kendisini içkiye verdiği için Kasım 1992'de içki komasına girerek hayatını kaybetmiş, Wendisch-Rambow yakınlarında bir yere gömülmüştür. Lindemann da ne cenazesi için ne de ziyaret amaçlı olarak hiç babasının mezarına gitmemiştir. Ayrıca her fırsatta da babasını hiç sevmediğini söyler.

Lindemann, 11 yaşındayken Rostock Sports Club adlı bir spor okuluna gitmiş ve 1977-1980 yılları arasında yatılı bir okulda okumuştur. Spor okulundan da 1979 yılında ayrılmıştır. Lindemann çok iyi bir yüzücüydü ama karın kaslarından biri zarar görünce profesyonel olarak yüzücülüğü bırakmak zorunda kalmıştır.

Lindemann, gençken pek çok işte çalışmıştır. Ama en çok sepet örücü olarak çalışmışlığı ile bilinir. Küçükken de balıkçı olmak istediğini söylemiştir.

1981'de, Lindemann, askerlik yapma zamanı geldiğinde buna karşı çıkmıştır. Komutanlarına karşı gelmiş, sayısız dayak yemiş ve hapis yatmıştır.

1985'te, Lindemann 22 yaşındayken, ilk kızı Nele doğmuştur. Annesi ile Nele doğduktan sonra evlenmişler ama bir süre sonra tekrar boşanmışlar ve Nele'yi de uzun süre tek başına büyütmüştür. Ama sonradan grupla beraber sürekli turneye çıktıkları için yılın altı ayı kadar uzun bir zaman evde olmayınca annesiyle ortak büyütmeye başlamışlardır.

Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989 tarihinde açılmasıyla Lindemann da pek çok Alman gibi hayatında yeni bir sayfa açmıştır.

Lindemann'ın, Anja Köseling adlı eski kız arkadaşından bir kızı daha vardır. Lindemann'la ayrıldıktan sonra; Köseling, kızları Marie-Louise için Lindemann'ın çocuk destek parası ödemediğini ve beraberken de kendisine fiziksel saldırıda bulunduğunu iddaa etmiştir. Bu iddya göre; Ekim 1997'de bir otelde, Lindemann ve Köseling'in başından geçen olayda; Köseling, Lindemann'dan burnuna yurmuk yemişti. Almanya'nın Dresden kentinde mahkemede alınan karara göre Lindemann, Köseling'e 1200 Mark ödemiştir. Lindemann'ın veya avukatlarının bu konuda bir yorumu yoktur.

Richard Kruspe ile beraber verdikleri bir röportajda da Rammstein'ın içlerinden biri ölünceye kadar çalacağını söylemiştir.

Lindemann'ın ayrıca iki oğlu daha vardır. Yani dört çocuk babasıdır.

Kariyeri
‎Lindemann 1986 yılında punk grubu First Arsch'da davul çalarak müzik hayatına başlamıştır. First Arsch, Schwerin'de başlamış bir gruptur. O zamanlarda Doğu Almanya'da bu tür şeyler yasak olduğu için gizli devam eden bir gruptu. Grubun isminin tercümesinin de çoğu zaman İlk Sanat olduğu sanılmıştır. Bu, yetkililerin dikkatini çekmemek için konmuş olabilir. Grubun Saddle Up adlı bir albümü vardır. Lindemann, şarkı sözü yazmaya daha sonra başlamıştır.

Lindemann, Feeling B adlı bir grupta da bulunmuştur. Lied von der unruhevollen Jugend (Kıpır kıpır olan gençliğin şarkısı) adlı şarkıda, Rammstein'ın şimdiki altı üyesinden ikisi olan Paul Landers ve Christian Lorenz ile birlikte çalmıştır. Bu şarkı, Feeling B'nin çıkardığı Hea Hoa Hoa Hea Hea Hoa (1990) adlı albümündedir.

1994 yılında Lindemann, Richard Kruspe, Oliver Riedel ve Christoph Schneider bir şarkı yarışmasına katılmış; bu yarışmayı kazanarak stüdyoda, profesyonel olarak müzik işine girme şansını yakalamışlardır. Lindemann da bunun üzerine işin ciddileştiğini görüp Berlin'e taşınmıştır. Sonradan da Paul Landers ve Christian Lorenz'in de aralarına katılması ile Rammstein doğmuştur.

Till Lindemann aynı zamanda bir şairdir. Kasım 2002 tarihinde yayınladığı Messer adlı bir şiir kitabı vardır. Bu kitap; 54 şiirden meydana gelmiştir.

Alıntılar
* Yalnızlık bazen bana bir miktar yaratıcılık veriyor - bir bardak daha şarap içiyor ve kendizini daha bile kötü hissediyorsunuz. Sanat, acı olmadan olmaz; ayrıca sanat faydalı olan acı için vardır.
* Ergenlik çağındayken pek çok ticari şeye sahip olabilme konusunda saplantılıydım, arabalar, kıyafetler, aptalca şeyler. Şimdi bunların hepsine sahip olan biri olarak diyorum ve anlıyorum ki; bu tür yüzeysel şeyler insanı tam bir aptala çevirebiliyor. Doğu Almanya'dayken fazla bir şeye sahip değildik ama artık olmayan dayanışma duygusu vardı. Şimdi boynumuza kadar tüketim, ego ve bireyselcilik içndeyiz. Şimdi her şey arkadaşlıktan önce ticaret.
* Aşk; bir çiçeğe benzer, en güzeli bile ölür.
* Aşk; Chris Isaak ve süttür.

Richard Kruspe
Richard_Zven_Kruspe_Bernstein-1974_72e8.jpg

Richard Kruspe (24 Haziran 1967, Wittenburg, Almanya), Rammstein grubunu kuran müzisyendir. Kendisi grubun solo gitaristidir.

Genel Özellikleri
Göz Rengi: mavi
Saç Rengi: Kahverengi
Boyu : 1,85 m.
Kilosu: 80-85 kg.

Biyografisi

Kruspe, o zamana kadar yapılan müziklerden sıkılmış, ağır tonlar içeren, mekanik, monoton bir tarzda hatta bazen can sıkacak müzikler yapmak istemiş. Beş kişi daha bulduktan sonra 1994 yılında Rammstein grubunu kurdu. Başından iki evlilik geçmiştir. Richard'ın Till Lindemann'in eski eşinden 1988 doğumlu bir kızı vardır. Adı Khira Li Lindemann'dır. Bazı kaynaklar aslında onların arasında bir bağlantı olmadığını iddia etmektelerse de bu doğru değildir.

İki ablası, ağabeyi ve anne-babasıyla büyür. Annesi ve babası boşanır ve annesi yeniden evlenir. Richard genç yaşında annesi ve üvey babasıyla yaşamaya başlar. Fakat üvey babasıyla pek anlaşamaz. Sessiz ve tuhaf bir çocuktur. Konuşurken zaman zaman ses tonunu yükseltir fakat kolay kolay da sinirlenmez. Bugüne kadar kardeşleriyle de, arkadaşlarıyla da hiç kavga etmediği söylenir.

Tezgahtarlık ve kasiyerlik yapmıştır. Gençken bir güreş şampiyonluğu kazanmıştır. İlk cinsel deneyimini 13'ünde yaşadığını söylüyor.

Richard grubu kurar ve bu fikri arkadaşı Christoph Schneider'e söyler. O da arkadaşları Paul Landers ve Christian Lorenz'i gruba dahil eder. Grubu kurduktan sonra eşinden boşanır. Bir turne sırasında Caron Bernstein ile tanışır ve bir hafta sonra evlenirler. Karısının soyadını da kullanır. Böylece adı Richard Kruspe-Bernstein olur. Ama 2004'te Bernstein ile ayrıldılar; 2006'da da boşanmaları sonuçlandığı için tekrar soyadı Kruspe olmuştur.Ve ayrıca Richard'ın solo projesi Emigrate Albümü 5 Ekim 2021 tarihinde çıkarmıştır.

Paul H. Landers,
Paul H. Landers, 9 Aralık 1964 tarihinde Belarus'ta dünyaya geldi. Rammstein adlı Alman rock grubunun ritim gitaristi olarak tanınır.
http://americasmetal.files.wordpress.com/2021/11/paul-landers-b.jpg

Genel Özellikleri
* Göz Rengi: Kahverengi
* Saç Rengi: Kahverengi
* Boyu: 1,76 m.
* Ağırlığı: 79 kg.

Biyografisi

Paul yedi aylık olarak doğar. Annesi ve babası ile ailenin tek çocuğu olarak yetişir. Küçükken şişmanlığı yüzünden çabuk göze batar ama aynı zamanda okulun en güçlü çocuğudur. Bu yüzden mi bilinmez 13'üne kadar jimnastik yapar. Ailesi onun keman ve piyano çalmasını öğrenmesini ister fakat Paul bunları reddeder ve gitar çalmayı tercih eder. Annesi ve babası ayrılır ve kısa süre sonra annesi tekrar evlenir. Bu yüzden 16 yaşında evden ayrılır ve Christian Lorenz ile yıllarca birlikte yaşar. Fakat şu an nerede ve kiminle yaşadığını konusunda tam olarak bilinen bir şey yoktur. Bir süre de kütüphanede çalışmıştır.

Paul aslında gerçek ismi değildir, biyolojik babasının anısına onu çok sevdiği için bu ismi kullanmaktadır. Aslında Landers da kendi soyadı değildir; 1984 yılında evlendiği Niki Landers'ın soyadıdır. Sonradan boşanmışlar ama kendisi eski karısının soyadını kullanmaya devam etmiştir. 15-16 yaşlarında bir oğlu vardır. Oğlunun bir kız arkadaşı olduğu ve onunla nişanlı olduğu söyleniyor.

Landers, fazla olmamakla birlikte sigara kullanmaktadır.

Rusya'da doğduğundan ve daha sonra bir yıl Rusya'da yaşadığından iyi derecede Rusça konuşabilmektedir.

Pantera, Metallica ve The Sex Pistols dinlemekten hoşlandığını söylemiştir. Landers, Live aus Berlin konseri sırasında şiddetli derecede gripmiş.

Önceden çaldığı gruplar; Feeling B ve Die Firma'dır.

Oliver Riedel
oliver-riedel-b.jpg

Oliver Riedel (d. 11 Nisan 1971) Rammstein adlı Alman metal müzik grubunun bas gitaristidir. 16 yaşına kadar annesini tanımaz babası ve kardeşiyle yaşar. 17. doğum gününden 2 gün sonra babası ve kardeşi vefat eder. Gruba dahil olanana kadar sıvacılık yaparak yaşamını idame ettirir. Rammstein'da çalmadan önce The Inchtaboktables adlı grupta gitar çalar. Grubun asıl kurucularındandır ve Seemann adlı şarkının yaratıcısıdır. Çekingen ve sakin yapılı olduğunu söylemektedir.2 metre boyuda en belirgin özelliklerinden biridir.

Christoph Schneider
christopher-schneider-b.jpg

Christoph Schneider, 11 Mayıs 1966 tarihinde Berlin'de dünyaya geldi. Rammstein adlı Alman rock grubunun bateristidir. Genelde Schneider olarak bilinir çünkü kendisine böyle hitap edilmesini sevmektedir.

Genel Özellikleri

* Göz Rengi: Mavi
* Saç Rengi: Kahverengi
* Boyu: 1,93 m.
* Kilosu: 84 kg.

Biyografisi

Schneider, beşi kız biri erkek olmak üzere altı kardeşiyle birlikte büyümüştür. Abisi Stephan, Schneider'dan sonra en büyük kardeştir. 14. yaş gününde abisi Stephan ona çöp tenekesi ve benzeri şeylerden yapılmış bir davul hediye eder ve o günden sonra davul çalmaya başlar. Yıllarca o davulu kullanır ve bazı amatör gruplarda kullanır. Daha sonra Christian Lorenz ve Paul Landers'ın yeni davulcu arayışlarında onlara katılmıştır. Schneider'ın sevdiği spor dalı hentboldur. Karısından boşanmıştı fakat hala görüşmektedirler. Grup kurulmadan önceki işinde ev ev dolaşarak telefon hatları çekmekteydi. Sigara içiyormuş fakat daha sonra bırakmıştır. "Doom" lakabını çok sevmektedir. Paul ile içmekten ve heavy metalden hoşlanmaktadır. Yükseklik korkusu vardır. Ayrıca kız kardeşi Constanze Schneider grubun sahne kostümlerinin tasarımını yapmaktadır. Rammstein grubunun askerliğini yapmış tek elemanıdır.Ve Doom veya Schneeider diye çağırılmayı tercih etmektedir.

Christian Lorenz
flake-lorenz-b.jpg

Christian Lorenz, 6 Kasım 1966 tarihinde Berlin'de dünyaya geldi. Rammstein adlı rock grubunun klavyecisi olarak tanınır. Lakabı olan Flake ismiyle bilinir.

Genel Özellikleri [değiştir]

* Göz Rengi: Mavi
* Saç Rengi: Kahverengi
* Boyu: 1,98 m.
* Kilosu: 73 kg.

Kişisel Özellikleri

Lorenz ailesi tarafından evlat edinilen Flake, iki üvey kardeşi ile büyümüştür. Küçük yaşlarda piyanoya ilk çocukluk arkadaşlarından biri piyano çalabildiği için yönelmiştir. Ailesi onu müzik okuluna göndermiş; 15 yaşındayken de doğum gününde 100 Mark'a aldıkları piyanoyu armağan etmişlerdir. Hala, büyütülmüş olduğu Prenzlauer Berg'de yaşamakta, hatta grup çalışmalarına giderken de her gün eski okulunun önünden geçmektedir.

Küçükken gazete dağıtıcısı olarak çalıştı. Aslında hep cerrah olmak istemişti ama askerliğini yapmayı red ettiği için okumasına izin verilmemiştir.

Sevdiği gruplar arasında; Einstürzende Neubauten, Die Ärzte, Element of Crime, Coldplay, Placebo, Johnny Cash, PJ Harvey, System of a Down, Ministry, Prodigy gibi gruplar vardır. Ayrıca hep altıncı Rolling Stone olmak istediğini söylemiştir. Klasik müziği çok sever.

Flake, Amerika'yı ve kültürünü hiç sevmemektedir. Amerika'ya "Kültürü olmayan hastalıklı ve göçmüş ülke" demiştir. İnternet'i sevmektedir. McDonalds'dan iğrenmektedir. Ateist'tir.

Özel Yaşamı

Üç çocuk sahibidir ve boşanmıştır. Çocuklarından biri kızdır ve adı Emma'dır. Şu andaki medeni hali hakkında bilgi yoktur. Özel yaşamı hakkında fazla bir şey bilinmemektedir; çünkü yaşamının bu kısmını kendine saklamayı tercih etmektedir...

Kariyeri

1983'te, 17 yaşındayken, Paul Landers ve Aljoscha Rompe ile Feeling B adlı bir grupta çalmaya başlamış ve bu grupta yaklaşık 10 yıl kalmıştır. Bu grup 1990'ların ortalarında dağılmıştır. Ama Kasım 2000'de Rompe ölene kadar özel etkinliklerde biraraya gelmişlerdir.

1994 yılında, Till Lindemann, Richard Kruspe, Oliver Riedel ve Christoph Schneider ile katıldığı Berlin Senate Metro yarışmasını kazanarak profesyonel olarak dört demo kaydetme hakkı kazanmışlardır. Sonradan Paul Landers ve en son olarak kendisinin katılması ile Rammstein doğmuştur. Aslında başta gruba katılmak istemiyordu ama sonunda kabul etti ve ilk albümleri Herzeleid (Kalp Ağrısı) üstünde çalışmaya başladılar.


Özgü Namal
imperiaflex03206ey.jpg

Özgü Namal (d. 1978, İstanbul) bir Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu. Özgü Kurtlar Vadisi dizindeki Elif Eylül karakterini canlandırdı. Bu dizi sonrasında popülaritesi arttı.

Biyografi

28 Aralık 1978 İstanbul doğumludur Üsküdar Cumhuriyet Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunudur. Duygu adında bir erkek kardeşi var. Daha önce Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Müjdat Gezen Tiyatrosu`nda oyunculuk eğitimi almıştır. Dans eğitimi de görmüş olan Namal`ın sinema ve tiyatro en büyük tutkusuyken, fotoğraf da hobileri arasında yer almaktadır. Profesyonel olarak Masal Gerçek Tiyatrosu'nda çocuk oyunlarıyla tiyatro oyunculuğuna başlamıştır (1997).

Kişisel Bilgiler

Doğum: 28 Aralık 1978, Üsküdar-İstanbul

Eğitim: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü

Aile: Annesi Akile Hanım, üniversite mezunu ve emekli bir devlet memurudur. Babası Kubilay Bey, lise mezunu ve tekstil ticaretiyle uğraşmış, şu anda emeklidir. Özgü Namal doğma büyüme Üsküdarlıdır. İlköğretim ve lise eğitimini de Üsküdarda almıştır. 2021 yılında Mutluluk adlı filmdeki rolü ile Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştır.

Film Geçmişi

TV Programları

* KocaKafalar
* Güldür Bakalım
* Yarışma Maratonu

TV Dizileri

* Bebeğim (2006 Emel -Atv-
* Havada Bulut (2002) -Trt 1-
* Beşibiryerde (2002) -Show Tv-
* Kurtlar Vadisi (2003) Elif Eylül -Show Tv-
* Affet Bizi Hocam (1998) -Atv-
* Karete Can (2001) -Tgrt-
* Yeditepe İstanbul (2001) Duru -Trt 1-
* Bir Filiz Vardı (2001)


Filmleri

* Sır Çocukları (2002) zeynep
* Anlat İstanbul (2004)
* Büyü (film) (2004)
* Organize İşler (2005) umut
* Beynelmilel (2021) gülendam
* Polis (2021) funda
* Mutluluk(2021) meryem
* O... Çocukları (2021) dona

Tiyatro Oyunları

* Kiralık Oyun (2005) Ortaoyuncular
* Taraf Tutmak (2004) Devlet Tiyatrosu
* Apaçık (2002) Tiyatro Fora
* Yan Etkili Konuşmalar (2000) Tiyatro Fora
* Tekrar Çal Sam (2000) Tiyatro Fora


Kız Kulesi
Resim:%C4%B0stanbul_IMG_0407.jpg

Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. M.Ö. 2475 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile kucaklaştığı yerde minicik bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif eder: "Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam seksen arşundur. Sathı mesehası ikiyüz adımdır. İki tarafına bakan yerde kapısı vardır."

Bugün gördüğümüz kulenin temelleri ve alt katın mühim kısımları Fatih devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş taşlarla kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmut’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.

İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar bir çok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi...

Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekân haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.

Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine(o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içinde bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.

Antik Çağ'da Arkla(küçük kale) ve Damialis(dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros"(Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır.

EFSANE

Kızkulesi ile ilgili anlatılan ilk hikaye; Ovidius’un kaydettiği bir aşk hikayesidir. Hero ile Leandros adlı iki gencin hüzünlü aşkını anlatan bu hikaye, Hero’nun kuleden ayrılmasıyla başlar. Hero Afrodit’in rahibelerindendir ve aşka yasaklıdır.Yıllar sonra Afrodit’in tapınağında yapılan bir törene katılmak için kuleden ayrılır ve orada Leandros ile karşılaşır. Birbirine aşık olan iki genç, Leandros’un gece kuleye gelmesi ile aşklarını kutsarlar. Kızkulesi her gece iki gencin gizli aşkına ve yasak sevişmelerine tanıklık eder. Leandros’un yüzerek kuleye geldigi fırtınalı bir günde Hero’nun yaktığı sevda ateşinin feneri söner. Karanlıkta yolunu kaybeden Leandros boğazın sularına gömülür. Sevgilisinin öldüğünü gören Hero kendini Kızkulesi’nden boğazın sularına bırakır.

Kavuşamayan aşıklara atfen anlatılan bu hikayeden başka bir de; Kleopatra’nın sonuna benzer bir sonun anlatıldığı yılan hikayesi vardır. Kehanete göre kralın birine, çok sevdiği kızı onsekiz yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak ölecegi söylenir. Bunun üzerine kral denizin ortasındaki bu kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesin tenine süzülerek zehrini boşaltır. Kral, kızına demirden bir tabut yaptırarak Ayasofya’nın giriş kapısının üstüne yerleştirir. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın, ölümünden sonra da onu rahat bırakmadığına dair hikayeler anlatılır. En son anlatılan hikaye ise Osmanlı Dönemi ile ilgilidir. Battal Gazi’nin askerleri ile Kızkulesi’ne baskın yaparak kuleye saklanan hazinelerin ve Üsküdar Tekfuru’nun kızını kaçırdığı ile ilgili hikayedir. Battal Gazi tekfurun kızı ve hazinelerini aldıktan sonra Üsküdar’dan atına atlayıp oradan uzaklaşmıştır. Çokça bilinen “Atı alan Üsküdar’ı geçti” lafı bu hikayeden gelir. Bu hikayeden günümüze gelen bir diğer şey de küçük kulemizin ismi ile ilgilidir. Diğer efsanelerdeki prenseslere de atfen Türkler buraya Kız-Kulesi ismini vermişlerdir.

Galeri
Wie%C5%BCa_Dziewic_Istambu%C5%82_RB1.jpg

Maiden_tower_big.jpg

%C4%B0stanbul_IMG_0407.jpg
 
Geri
Üst Alt