Bilgisayar Mühendisliği mi Elektrik Elektronik Mühendisliği mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Shutup
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cevap: Bilgisayar Mühendisliği mi Elektrik Elektronik Mühendisliği mi?

Aha süper meraklardaydım bu konuda hö

tabiki once sana baglı, fakat bize soruorsan cevap su olur bilgisayar mühendisliği
ikisininde üstüne bölüm tanımam,ama elektronik baya bi zordur, elektroniği sadece okuyan öğrenebilir ama bilgisayara baya ilgisi olan kendini geliştiren insanlar bilgisayar mühendisi kıvamına gelebilir ki bizim elektronikten mezun olup da yazılım sektöründe çalışan tonlarca adam var......
ama bilgisayar müh. de iş bulma olanağı daha fazla olabilir,iyi bi bilgisayar mühendisi isen yurtdışı şirketlerde çalışmanda daha bi kolaydır,çünkü yazarsın sağlam bi program yollarsın yurtdışı şirketlere adamlar direkt kapar seni,elektroniktede bu olanak var ama bilgisayardan biraz daha kamaşık olabilir...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Bilgisayar Mühendisliği diyorum ;)

elektrik elektronik zaten kafanda var ama bence iş açısından arz/talep olayına bak bilgisayarda bilende yazıyo bilmeyende (kasıt okul okuyan)

Bana Göre Makine Mühendisliği :D

ben elektrik elektronik mezunuyum bu işe hevesliyim kafam bu işlere daha yatkın bu sebepten dolayı bu mesleği tercih ettim lise daha yeni bitti ve iş imkanları benim için gerçekten çok geniş (fakat iş mühendislik olunca para 2-3 ve yeri geliyo 4-5'e katlanıyo
fakat yüksek makam yüksek sorumluluk getirir işin dahada zorlaşır)

bence hangisine ilgin varsa onu olman daha iyidir çünkü insan severek yaptığı işi daha iyi yapar e iyi yapar ise zaten kolay iş bulur ve yüksek maasş alır

eğer elektronik mühendisi olucaksan elektroniğin ileri derecede fizik,ileri derecede matematik,ve kimyadandan bir kısın gerektirdiğini hatırlatmak isterim

bilgisayar hakkından benden daha iyi yorumlar yapabilecek insanlar olduğunu düşündüğüm için o konuda yorum yapmak istemiyorum. yardımcı olabildiysem ne mutlu bana

ikiside değil bilişim teknolojileri uzmanı olun :D

Bence en iyi yapabildigini secmelisin.Sonucta iyi yapabildiğinde ilerliyeceksindir.Boylece alacağın maaş'da artacaktır.

Bkz :

Yeni Mezun Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Yeni mezun bilgisayar mühendisi hiçbirşey bilmese bile minimum 1000$ maaş almalıdır. Ancak bu ücreti artırmak sizin elinizdedir. Eğer iyi derecede java yada oracle biliyorsanız bu maaşı minimum 1400$ istemelisiniz. Eğer bu rakamların altında ücret isterseniz sizi kesinlikle işe almazlar. Yani düşük fiyat istemek işi garanti yapmaz tersine işi kaybbetmenize yol açar. Ancak çok fazla da istemeyin. Yeni mezunsanız ne kadar iyi olursanız olun kesinlikle max 2000$ isteyin. işe girin 1-2 yıl çaqlışın sonra istediğiniz rakamı isteyin. Eğer C# bilen bilgisayar mühendisi iseniz 1250$ başlangıç maaşı isteyebilirsiniz. Delphi ile çalışacaksanız da 1250 dolar isteyebilirsiniz. asp.net ile çalışıyorsanız 1200 dolardan yukarıya doğru yeteneklerinize göre ücret talep edin.

Eğer embedded işlerle uğraşacak yeni bir bilgisayar mühendisliği mezunu iseniz 1300 dolar isteyin. Özellikle C++ ile program yazacaksanız 1500 dolar minumum ucret isteyebilirsiniz.

Eğer network-sistem yönetimi gibi bir işe başvuran bir bilgisayar mühendisi iseniz 1000$ isteyin. daha fazla istemeyin. Network-Sistem yönetimi konusunda çok eleman var ve maaşlar bu alanda biraz düşük. işi garantilemek istiyorsanız 1000$ teklif edin. Ancak yazılım yapabilen bir sistem yöneticisi olacaksanız 1500$ isteyebilirsiniz. Yani Software+SistemYönetimi minimum 1500 dolar eder. 2500 dolarak kadar isteyebilirsiniz.

Aynı şekilde hem database yönetiminden anlıyorsanız hem yazılım yapıyorsanız min. isteyeceğiniz para artar. Normalde yeni mezunlara database adminliği zor yaptırırlar ancak eğer böyle bir sorumluluğun altına giriyorsanız ve ayrıca program yazacaksanız bunun bir bedeli var. Minimum 1750$ 'dır bu bedel.

Yeni mezunsanız bu söylediklerime göre kendiniz ve kariyer hedefleriniz doğrultusunda ücret sitemeyi unutmayın. Yani hangi bilgisayar mühendisliğini bitirseniz bitirirn 1000$'dan aşağıda çalışmayın.

Tecrübeli Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Tecrübeli bilgisayar mühendilerinin maaşları çalıştığı alanlara ve yıl sayısına göre çok büyük farklılık göstermektedir.

Oracle 'da 3 yıllık database adminliği tecrübeniz varsa minimum 3000$ alabilirsiniz.. Önemli olan database adminliği konudundaki tecrübenizdir. Eğer 5 yıllık bir oracle tecrübeniz varsa 4500$ rahatlıkla alabilirsiniz. Bu tecrübe olarak söylediğim şeyler gerçekten de oracle ile ugraştığınız yılları ifade etmektedir. yani 10 yıl önce mezun olduysanız 10 yıllık oracle tecrübesinden bahsetmek yanlış olur. Gercekten de oracle db admin tecrübe yılı önemlidir. Ayrıca Oracle konusundaki tecrübeniz demek sadece bakım yapmak yedek almak upgrade etmek demek degildir. Zaten bu yüzden türkiyede Oracle konusundaki uzman sayısı bir hayli azdır ve onlar da iyi paralar kazanmaktadırlar..

Java konusunda 3 yıllık bir tecrübeye sahipseniz 2500$ alabilirsiniz. 3 yıllık java tecrübesi içerisinde yaptığınız çalışan projeler çok önemlidir. Eğer 5 yıllık bir java tecrübesine sahipseniz 3500 dolar rahatlıkla alabilirsiniz. Hatta yaptığız projeler güzelse, çatır çutur kod yazabiliyorsanız bir sonraki işinize geçerken 4500$ isteyebilirsiniz.

Asp.net, C Sharp, VB, Delphi, Power Builder konusunda 3 yıllık tecrübeniz varsa 2000 dolar kesinlikle alıyor olmanız gerekir. 5 yıllık bir tecrübeye sahipseniz en az 3000 dolar civarında paralar alabilirsiniz.

Network - Sistem mühendisliği yapanlar genelde iş tecrübeleri fazla bile olsa 2600 dolar maaşı geçemezler. Bu tip bilgisayar mühendislerine tavsiyem bir an önce müdür, direktör yardımcısı vs. olmaya çalışsınlar.

Şunu da belirtmeliyim ki söyledğim rakamlar genelde meseleğinde aktif alışan kişiler içindir. Yani müdür olduysanız kod yazmıyorsanız yada admin görevi yapmıyorsanız yukarıdaki fiyatlar geçersiz olru. Müdür, direktör vs. olduğunuzda başka kriterler devreye girecektir. Çalıştığınız firmanın büyüklüğüne göre Direktör olduğunuzda aylık 20.000$ maaş bile alabilirsiniz. Ayrıca 10 yıllık tecrübelere sahipseniz genellikle şirketler size çok yüksek maaşlar yerine hisse yada kar payı önermeye başlayacaklardır. Yada siz kendi işinizi kurmayı düşünmeye başlayacaksınız.

Ayrıca tecrübeli mühendislerin maaşlarını etkileyen şeylerden en önemsi birkaç alanda iyi olmaktan geçiyor. Yani sadece oracle uzmanı olunca iyi para kazanabilirsiniz. ancak hem java hem oracle manage edebilriseniz kazanacağınız paralar yükselecektir. Aynı şekilde hem database admin konusunda çok iyi hem network hem güvenlik hem de yazılım konusunda çok iyi olursanız (!) en iyi parayı siz alabilirsiniz. ama tümünde çok iyi olan kimseyi görmedim şimdilik. genelde gördüklerim 2 alanda çok iyi oluyorlar...

Son söz olarak belirmeliyim ki Türkiye yazılım konusunda sanıldığının çok ilerinde. Çok iyi bilgisayar mühendislerine sahibiz. Bilgisayar mühendislerinin en büyük sorunları rehavet ve motivasyon.

Genelde iyi paralar kazanmaya başlayan bilgisayar mühendisleri rutin bir hayata giriyorlar ve kendislerini geliştirmeyi bırakıyorlar. akşam 6 olunca işten çıkıp evlerine gidiyorlar ve bilgisayar oyunlarına çok takılıyorlar. Bilgisayar mühendisinin çalışma özgürlüğü mutlaka olmalı. Gözü saatte olmamalı. Ancak işe de her gün saat 11'de gelmemeli. Bir oto kontrol olmalı. Ayrıca bir işe giren kişi dışarıda neler oluyor, diğer bilgisayar mühendisleri neler biliyor, neler yapıyor pek takip edemiyor. Ayrıca şirkette herkes bowling, gokart, vs.. aktiviteler yapınca süper kalitede bilgisayar mühendsilerimiz de kendilerini bu tür gezme tozmaya çok kaptırıyorlar. Motivasyonları düşüyor ve üretkenlik yerlerde geziyor. Motivasyonu düşüren etkenlerden en önemlisi de bilgisayar mühendislerinin başındaki müdürlerdir. Genellikle yazılımdan anlamayan kişiler iyi bilgisayar mühendislerinin motivasyonunu düşürüyorlar ve verimli çalışmamamları için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. İyi bir müdür iyi bir bilgisayar mühendisinin verimini 5 katına çıkarabilir.

Son söz olarak şu söylemeliyim. iyi bilgisayar mühendisi her zaman iyi paralar alır. Çalışmaya devam.

Eski bir loper oldugumdan ve eski bir cüce'ci oldugumdan senin ne kadar bilgisayar konusunda yetenekli oldugunu biliyorum.

Fakat Bence Sana Tavsiye ;

Ünversiteden sonra , askerliğini yedek subay olarak 15 ay yap.Aylık alacağın 1200 $ Maaş olacak.15 Ayda Eder : 18.000 $ .Üstelik orada lojmanlarda kalmakla birlikte rahat olacaksın.Bu 18.000 $ bankaya koyup 1 yıl beklet.Bundan sonra aileninde desteğiyle yurt dışında 1.5 - 2 yıl Dil Eğitim al.Daha sonra Hollanda'da Hava Kulesı Kordınatorluğu ve ya Ucuş kordinatorluğü eğitim al 2 yıl.O arada zaten seni calıştırıyorlar ve maaş alıyorsun.2 Yıl eğitimi aldıktan sonra yurt dışı yada ülkemizde başta ankara olmak üzere bir cok şehirde bu mesleği yapabilirsin.Ayrıca aylık 8.000 $ Gibi geliri var bu işin yurt dışında.Hem bu işi yaparken kendi mesleğinide yapabilirsin.Bende mühendislik yada matematik bolümü okumayı planlıyorum ve sana yazdıklarımı bizzat ben uygulayacağım.Fakat mühendislik cok zor bir iş.İşinde her ne kadar iyi olsanda bazen gününün 15 saatini işine ayırman gerekiyor.Bu da ilerliyen zamanlarda aile kurdugunda cocugun oldugunda sıkıntı yaşatır.Ucuş ve ya Hava Kordinatorlüğü ise günlük sabit saatler arasında calışıyorsun.

Not : Mühendislik Hakkında Kendim google aracılığıyla uzun bir araştırma yaparak bir elektirik mühendisi olan aile dostumuza danıştım / danışıyorum.

Not : Ucuş ve Hava Kordinatorlüğü hakkında ki bütün bilgileri arkadaşımın akrabasından uzun ve detaylı bir şekilde aldım.

Bir de merak ettim ; üniversitede puanın kactır ve hangi üniversiteye girdin?

Saygılarımla ..

Devir deişti artık bu ekonomik krizde adam mühendis alacağına 3-5 teknisyen alıyor benim bir kaç tane üniversite mezun arkadaşım var şimdiki aklım olsaydı teknisyen olurdum diyorlar we hocalarımda öyle diyor teknisyen olmak daha iyi diyorlar ben bu konuda teknisyen olmayı düşünüyorum "teknisyen" olmak istesemde mühendisliği daha çok istiyorum ama ben bir teknik lise mezunu olacağım için mat2 fen2 görmüyorum ondandırki mühendislik benim için bir hayal olsada umudum war

ama benim kendi görüşüm

önemli olan mühendislik vs bir şey değil sen işi biliyorsan zaten seni iş hayatı yani firmalar şirketler seni kapacaktır teknisyen olsanda bi mühendisten daha çok maaş alabilrisin...

tabiki bunlar Bilgisayar için ..

Bılgısayarda Kendını Geliştiremediğin Sürece İş Olmaz.

Muhendıs olmasan Bıle Teknıker Fılan Eger Meslegı Sevıosan Ilgın Coksa Iyı Is yaparsın.

Cagımızda Bılgısayar Uzerıne Zaten Ben Bılgısayar Muhendıslıgı Derim :rock:

Bilgisayar Mühendisliği...:)

bence Nano Teknoloji en azından mf de olsam bunu hedeflerdim

Donanım İşe Yaramazdır Her Zaman Yazılım Derim Tabikide Pc Mühendisliği ;)

sizi yanıltmak istemem ama . elektirik elektronik mühendisliği.

Şüphesiz bilgisayar hö

Şahsen bende bilgisayar derim.

Şuan lise 2 ye geçtim ve bölümüm elektirik bölümü.. Nası bi bölüm bilgim yok malesef. Ama okuldaki en iyi bölümmüş :D Okulda bilgisayar bölümü olsaydı kesinlikle oraya geçerdim ama şans işte. Bakıp görücez geri dönüşü yok .. ^^

Bu arada bilgisayar mühendisliği artık yazılım mühendisliği olarak geçiyor.

Java Script Uzmanı oLmayı tercih ederim

Geri
Üst Alt