Bruce Dickinson Röportajı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan WayTooBaD
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

WayTooBaD

<b><hr>Guitarist Mode: <font color="red">ON</font>
Emektar
Reaction score
21
HEAVY METAL UNDERGROUNDDA KALMALI!

Bir gazeteci için çok sevdiği biriyle röportaj yapmak kadar hem zor hem de keyifli bir iş yoktur. Dile kolay, 89’dan beri bitmek tükenmek bilmeyen bir sevgiyle Iron Maiden’ı dinlemekteyim. Bir başka grubu Maiden’ı dinlediğimin binde kadarı kadar dinlemiş olsam çoktan bırakırdım. Dedim ya, 89’dan beri dinliyorum. Bir hesap yaptım, sanırım Bruce Dickinson’ın sesi şu ana kadar kulaklarımdan içeri en çok giren ses. Kardeşim zaten pek konuşmaz. Annem belki bu konuda Bruce ile yarışır ama benim tahminim Bruce’dan yana. :) İlginç değil mi, şimdi bu sesle telefonda konuşacağım. Heyecan var haliyle. Bi başlayalım bakalım neler olacak... Röportaj Bruce’un Best of Bruce Dickinson münasebetiyle yapıldı. Aşağıdaki metin hiçbir şekilde kısaltılmamıştır. Günahıyla sevabıyla 25 dakikaya yakın bir söyleşinin tam metnidir.

Önce isminin Catacombs olacağı söyleniyordu. Sonra Best of Bruce Dickinson olarak değiştirdiniz. Best of’a şarkı seçerken hangi kriterleri göz önüne aldın?
Solo kariyerim boyunca izlediğim yönleri temsil eden şarkılar seçmeye çalıştım. Ve daha çok kişisel kriterlerimi göz önüne aldım. Albümden çıkan ilk single veya klibi çekilen şarkılardan ziyade şu anda da gücünü koruyan parçaları seçmeyi tercih ettim.
(Beni az çok tanıyorsanız bilirsiniz: Şanssız bir adamımdır. Belki de yaşadığım en önemli telefon görüşmesinde hatlardaki problemden dolayı Bruce’un sesi bana dijitalize bir şekilde geliyor ve dediklerini anlayamıyorum. Bu aksilik yetmiyor, bir de kayıt cihazı uyuzluk yapıyor, kasedi döndürmüyor. Bunun üzerine Bruce’dan tekrar aramasını istiyorum.)
Özür dilerim sesin robot gibi geliyor bana. Bir problem olmalı tekrar arar mısın?
Ok
(On dakika sonra)
Merhaba ben yeniden Bruce Dickinson.
Merhaba. Aksilik için özür dilerim. İkinci sorumu sormak istiyorum. Yaptığınız röportajlardan görüyorum ki son derece dürüstsün. Bir albümün promosyonunu yapmak için gereksiz abartılara girdiğini hiç görmedim. Bu yüzden sana Best of’daki iki yeni şarkıyı sormak istiyorum. Biliyorsun çoğu müzisyen Best Of albümlerine o albümü daha çok sattırmak için vasat parçalar ekler. Böyle bir şey var mı?:)

:))) Oh hayır, hayır, hayır. Silver Wings aslında Iron Maiden-vari bir şarkı. 1986 yapımı Aces High’ı andırıyor. Roy Z ile beraber yazdık şarkıyı ve baktık ki ortada tam anlamıyla eski tarz bi Maiden parçası var. Anlarsın. :). Broken ise gerçekten çok sert bir parça. Modern bir sound’u var. Daha çok Chemical Wedding’deki parçaları çağrıştırıyor. İkisi de iyi şarkılar. Bullshit parçalar değil kesinlikle! Hehe. İkinci CD ise daha çok koyu hayranları ilgilendirecek benim Catacombs diye adlandırdığım bölüm. İlk albümü eğer çabuk alırsanız ikinci Cd onun yanında verilecek. İkinci CD birkaç ay içinde tükenecek. Böylece albüm iki yeni şarkıdan oluşan tek cd’lik bir best of albümü olacak. Koyu hayranlarım ikinci cd’yi de almak için acele etmeli.
İkinci CD’de daha önce insanlarla paylaşmak istemediğiniz bazı şarkılara yer veriyorsunuz. Keith Olsen’la kaydettiklerinizi kastediyorum. Bu akustik ve non-metal şarkıları yıllar sonra ortaya çıkarmaktan korkmadınız mı?

Hayır çünkü birçoğu gerçekten cool. Aslında Keith Olsen projesinden sadece bir şarkı var. Diğerleri öyle değil. Bring Your Daughter To The Slaughter benim Janick’le kaydettiğim ilk versiyonu ile albümde yer alıyor. Darkness Be My Friend Tattoed Millionaire single’ının bside’ında yer alan bir parça. Wicker Man Roy Z ile beraber Accident of Birth albümü için yazdığımız bir parça. Iron Maiden’ın Wicker Man’inden tamamen farklı bir şarkı. Real World ise sadece Japon bir baskıda yayımlanan çok sert bir parça. Acoustic song ise daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış akustik bir şarkı. :). No Way Out, Keith Olsen albümünden. Midnight Jam ise benim Roy ve Adrian ile beraber doğaçlamalarımızdan doğan tekinsiz bir parça. Man of Sorrows ise Roy Z ile esas versiyonunu kaydetmeden beş yıl önce kaydettiğimiz haliyle albümde. Ballad of Mutt Tattoed Milloniare single’larının b-sideları için yaptığım bi parça. Re-entry ve I’m in a band with an Italian Drummer, Skunkworks döneminden kalma iki b-sides parçası. Jerusalem ise Scream for Me için kaydedilen ama Scream For Me’ye almadığımız bi parça. Ve son parçaya geldik: Dracula kaydettiğim ilk şarkı. 1977’den ben 19 yaşındayken kaydettiğim bir parça.

Peki nasıl bir şarkı?

Demo gibi. :). 24 yıl önce sonuçta. Ama o benim, yeni başlayan bir şarkıcıyım. İlk defa stüdyodayım.
Skunkworks’ü ilk dinlediğimde benim için büyük bir hayalkırıklığı olmuştu. Ama şimdi o albümün müthiş olduğunu düşünüyorum. Değeri verilmemiş gizli kalmış bir albüm oldu o bence. Sence o albümün başarısız olmasının nedeni neydi?
Çünkü o farklı sound insanlar için bir şok oldu. Buna alışamadılar. Ben yeni bir sound için çok heyecanlıydım ama insanların farklı beklentileri vardı. Bazı insanlar değişimi sevmez. Ama defalarca dinledikten sonra, katılıyorum bence de güzel bir albüm.

Şimdi Iron Maiden’dasın. Daha sonra üzerinde konuşacağımız başka projelerin de var. Peki yeni bir Bruce Dickinson solo albümünü ne zaman bekleyebiliriz?

Gelecek senenin başlarında bir tane yapmayı düşünüyorum. Roy Z’nin Halford’la işi bittikten sonra. Ancak o zaman gerçekleştirebiliriz.
Best of albümünün kapağını gerçekten beğendim. Peki kapakta giydiğin kot ceketin Brave New World’deki ile aynı olmasının ardında “Hala Iron Maiden’dayım” tarzında bir gönderme var mı?
Hayır. O bulduğumuz en iyi resimdi. :). Bu gerçekten onu kullanmamızın tek sebebi. Bir Iron Maiden fotoğraf çekiminde çekilmiş o fotoğraf. Bi bulduk ve “Woww ne kadar güzel bi fotoğraf” dedik. Meksika’daki bir piramidin önündeyim. Fotoğraf Ocak ayında Rock In Rio’dan önce çekildi.
Iron Maiden’dan sonra birçok farklı sound’a kaydınız ama en sonunda tekrar heavy metal’e geri döndünüz. Bu sizin için bir hayal kırıklığı oldu mu? Bir gün gelecekte tekrar klasikten sıkılıp farklı bir şeyler yapma olasılığınız olabilir mi?
Hayır bir hayal kırıklığı olmadı. Sonuçta Iron Maiden’da olmaktan çok mutluyum. Gelecek sene bir Iron Maiden ile bir albüm daha yapacağım. Halen daha ne yapacağımla ilgili çok özgür bir noktadayım yani bir rahatsızlığım yok. Tek isteğim iyi albümler yapmak.

Ayrıca Samson ile 80’lerin başlarında yaptığın albümleri de tekrar yayınlıyorsun. Samson’ın Head On albümü özellikle çok iyi bir albümdür. Yıllar sonra bu albümlerin insanlarla buluşacak olması seni heyecanlandırıyor mu?

Evet. Samson albümlerinin çıkması çok hoş olacak. Best of albümüne de bir iki Samson şarkısı eklemeyi düşündüm ama sonradan sadece solo materyalleri ile tutmayı doğru buldum. Çünkü sonra hem Samson, hem Maiden, hem de solo materyalleri olacaktı ki, bu tutarlı olmazdı.
Bunu yıllardır çok merak ederim. Head On albümünde Thurderburst isimli bir şarkı var. Ve bu şarkı Iron Maiden’ın The Ides of March şarkısı ile aynı. Bunun ardındaki gizem nedir?

Bunun ardındaki gizem şudur ki; o zamanki Samson davulcusu Thunderstick daha önce bir haftalığına Iron Maiden’da çalmıştı. Samson’a katıldığı zaman bize bir fikrinin olduğunu söyledi. Ve o fikir aslında Steve Harris’in fikriydi! Olay bundan ibaret.

Ok. Nick Cave ile yapılmış bir röportajda okudum. Nick Cave’in oğlu ile senin oğlun aynı sınıftaymış. Hiç böyle veli günlerinde falan görüştünüz mü kendisiyle?

Evet kesinlikle. Hep görüyorum. Onun müziğini çok seviyorum. Hatta bir gün okuldayken Black Betty’i beraber söyledik. Ben ve Nick Cave bir sürü beş yaşında çocukların önünde şarkı söyledik.:)
Röportajlarda gördüğüm kadarıyla güncel müzik piyasasını en iyi takip eden Iron Maiden üyesi sensin. Elektronik, Brit pop, Nu-metal ve gitar müziği gibi yeni trendler hakkında neler düşünüyorsun?

Numetal gruplarını düşünecek olursak ortalıkta bir sürü başarılı numetal grubunun olduğu söylenebilir. Ancak bence daha fazla numetal grubuna yer kalmadı. Yer doldu, olay bitti. Gruplar şimdiden birbirini kopyalamaya başladı. Slipknot kopyaları, bilmemnenin kopyaları... Bu böyle bir süre devam etçek. İki yıl falan ama sonra bitecek ve başka bir türü piyasaya sunacaklar. Ben şahsen paramı büyük progresif uyanışına yatırıyorum.
Bizi çok heyecanlandıran bir başka projeniz ise bir senaryo. Terry Jones’un (Monty Python akımının öncüsü) yeni film şirketi Messiah Pictures ile bir senaryo çalışman var. Bu film eski Monty Python filmleri gibi komedi mi yoksa ciddi bir film mi olacak?

Ciddi bir film olacak. Yani umarım ciddi bir film olur. :))).

Ne zaman izleyebileceğiz?

Bilemiyorum. Halen daha para bulmaya uğraşıyoruz. On sene bile bekleyebiliriz.
Film Chemical Wedding’in hikayesi hakkında mı?
Hayır. Aslında Aleister Crowley’in dirilişi hakkında.
Biraz daha anlatabilir misin?

Henüz film hakkında bazı şeyler kesinleşmediği için başka bir şey anlatamam.

Filmde bir rolün olacak mı?

Henüz filmi yapmadık. Eğer isterlerse olabilir.
Avengers – Tatlı Sert’in (Bruce’un taptığı tv dizisi) sinema versiyonunu beğendin?

Hayır. Gördüğüm en kötü filmlerden biri.
Geoff Tate ve Rob Halford ile beraber yapacağın Trinity albümüne ne oldu?

Öncelikle bence Trinity albümünün ardındaki fikir gerçekten çok iyi bir fikir. Ama bunu gerektiği gibi gerçekleştirmemiz için gerekli vaktimiz yoktu. Rob yeni albümü için hazırlıklara başladı. Geoff ise yeni Queensryche konser albümü üzerinde uğraşıyordu. Ve Maiden’ın turnesinin bitmesinden sonra sadece iki ay kalıyordu bize. Ve ben bunun herkesin konsantre olmasına yeterli olmadığını düşündüm. Aslında bu projeyi iptal eden de ben oldum. Çünkü ben Maiden ile, Halford da yeni grubu ile çok başarılı olmuştu. Aceleden dolayı bir düşüş olmamalıydı.

Sence müzik kaçış mı, yoksa duyguların yansıtılması mı, yoksa sadece enstrümanların çalmasından oluşan bir şey mi?

Müzik benim için kaçış.
Biraz açabilir misin?

Müzik bir kaçış çünkü kendine bir hayal dünyası yaratıyorsun. Sözlerle ve müzikle yaratıyorsun bunu. Ben bir albüm kaydederken,bir stüdyonun içindeyken aslında farklı bir dünyadayım. Bu dünyadan başka bir dünyaya adım atıyorsun. Bu çok güzel bir şey.
Seni çok iyi anlayabiliyorum çünkü ben de bir yazarım. Kısa hikayeler yazıyorum.
Güzel.

Aslında sana birkaç tanesinin ingilizcesini yollamak isterim.
Tabii ki.
Nereye göndermem lazım.
Hımm buraya plak şirketine yollayabilirsin.
Tamam yollayacağım.
Adresi biliyor musun?
Sanırım internetten bulabilirim.
Evet bulabilirsin. Menajerlik şirketine yolla bana ulaşır.

Tekrar bir kitap yazmayı düşünüyor musun?
Şu an için bir kitap yazmayı düşünmüyorum. Çünkü özellikle şu an çok sıkışmış durumdayım. Tüm bu promosyon işlemleri üzerimde büyük yük oluyor.

Eddie’nin seni öldürdüğü Hallowed Be Thy Name’in kapağını görünce ne düşündün?

(Bruce burada kelime seçmekte baya zorlanıyor) Bence... Bence... Bence tiksindirici bir zevke sahip bir şeydi. Ama başıma daha kötü şeyler de geldi.
Bence sizin reunion’ınız tüm metal camiasını etkiledi. Amerika kapılarını tekrar metale açtı, plak şirketleri metal şirketleri ile anlaşmalar yaptı vs vs... Sence metal yeniden atağa mı geçiyor yoksa tüm metal müzisyenleri ve dinleyicileri fazla hayal gören büyümüş çocuklardan mı oluşuyor?
:)))))).Dürüst olmam gerekirse heavy metalin büyük bir uyanışa geçmesiyle pek ilgilenmiyorum. Çünkü ben heavy metal’in undergroundda kalmasından yanayım. Çünkü bu müzik saf ve hepimizin albümler yapmamızı sağlayacak kadar kemik bir kitlenin olması benim için yeterli. Ondan sonra bir pop starı olmamızın bir anlamı kalmayacaktır. Çok satan bir pop starına dönüşmek istemem.

Brave New World çıkmadan önce benim beklediğim Fear of the Dark ve Seventh Son arasında sert bir heavy metal albümüydü. Bu hem mantıklı hem de ticari olarak isabetli görünüyordu. Ancak karşımıza olgun, progresif ve zor anlaşılır bir albümle çıktınız. Bunu önceden konuştunuz mu yoksa kendiliğinden mi oluştu?

Bunu hep beraber konuştuk. Ve daha progresif bir albüm yaratmakta karar kıldık.

Brave New World’deki şarkıları kimin yazdığına baktığımda size biraz kızdığımı söylemeliyim. Çünkü yaratıcılığını kendi solo albümüne sakladığını düşündüm. Benim teorimi yıkmak için ne diyebilirsin?

Bunun hakkında yapılabilecek bir şey yok. Şarkıları seçen Steve Harris.

O zaman daha fazla şarkı yazdığını ama Steve’in bunları seçmediğini söyleyebilir miyiz?
(Bruce buradaki demeçlerinin kritik olduğunun farkında o yüzden sürekli “hımm”layarak konuşuyor) Yani anlarsın, eğer isterseniz ben biriyle tüm bir albümü de yazabilirim. Bu benim için bir problem olmaz.

Best of albümün için hazırladığım bir soruyu sormamışım. Sacred Cowboys şarkısını neden seçmedin?

Öncelikle uzun süreli parçaları koymak istedim. Sacred Cowboys çok iyi bir şarkı ama diğerlerinin önüne geçemedi.
Bunu sordum çünkü bence o şarkının nakaratı tüm zamanların en güçlü nakaratlarından biri. Aklımdan hiç çıkaramıyorum.

Güzel.
Şimdiki sorum çok sorulmuş ve büyük olasılıkla sıkıldığın bir soru. Ama sormak zorundayım. Iron Maiden’ın konserlerinde hiç çalmadığı şarkılar var, ki bunların birçoğu hayranların favori parçaları. Alexander the Great ve To Tame A Land gibi. Özellikle Alexaner the Great’in çalınması için internette düzenlenen kampanyalar bile var. Neden bu böyle?
Hiç bilemezsin. Belki bir sonraki turnemizde çalarız.
Yani bir şans var.

Evet evet bir şans var. :).
Çok akıllıca yapılmış Maiden coverları var. Mesela Cradle of Filth’in Hallowed Be Thy Name’i, Therion’ın Children of the Damned’i. Bu coverları dinlerken neler hissediyorsun?
Gururum okşanıyor.
Peki bir favorin var mı?

Hımmmmmmmmmmmm (baya uzun bir “hımm”!) şu an aklıma gelmiyor. :)
Steve Harris ve Bruce Dickinson’ın birçok açıdan zıt olduğunu ama bir araya geldiklerinde çok daha büyük bir şey yarattıklarını söyleyebilir miyiz?
Umarım.
Çok kısa yanıtladın?
İyi bir tanım kullanmışsın ben de kabul ettim.
Geçen sene Atina’daki Rockwave festivaline Janick Gers’in geçirdiği kaza nedeniyle çıkamadınız. O gün Dream Theater’ın son şarkı olarak Trooper’ı çaldığını biliyor musun?
Oh hayır. Bunu bilmiyordum. Ama bu çok güzel bi şey. Memnun oldum.

Paul Di’Anno bir röportajında Rock in Rio’da beraber söylemeniz için birinin kendisine teklif götürdüğünü ama o gün Paul’un başka bir konserde olması nedeniyle bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bu doğru mu?
Hımm. Bunun doğru olduğunu sanmıyorum.
Aklına bir beste geldiğinde bunun bir Maiden şarkısı mı yoksa solo şarkın mı olacağına nasıl karar veriyorsun?

Öyle bir karar vermiyorum. Eğer bir Iron Maiden albümü yapıyorsam o bir Iron Maiden albümüne giriyor, eğer solo albümüm üzerine çalışıyorsam o solo albümüme giriyor. Ve genelde bitene kadar yazıyorum. O bitince başka biri başlıyor, ben de tekrar yazmaya başlıyorum.

Iron Maiden’dan ayrıldıktan sonra verdiğiniz röportajlarda Maiden’ın yeni şeyler yapmasını istediğinizi söylemiştiniz. Ve bence Maiden X-factor’da birçok yeni şey denedi. X-factor”ı ilk dinlediğinde neler düşündün? Çünkü birçok kişi o albümün iyi bir prodüktörle ve seninle beraber bir başyapıt olabileceğini düşünüyor.

Hımmm, hımmmmm, hımmmmm aslında doğruyu söylemek gerekirse X-factor’ı çok dinlemedim. Hatta ilk defa grupla tekrar bir araya geldiğimizde birkaç kereliğine dinlediğimi bile söyleyebilirim. Birkaç şarkıyı söylemem gerekiyordu. Ama hiç benimle beraber nasıl olur veya albümün sound’u hakkında düşünmedim.
Son seçimlerde kime oy verdin ve Tony Blair hakkında neler düşünüyorsun?
Kime oy verdiğim benim sırrım. Tony Blair ise... Çok fazla gülüyor. :).
Iron Maiden’dan sonraki en büyük heavy metal grubu kim?
Halford.
Judas Priest değil yani?
Artık değil.
89’da Helloween vokalisti Michael Kiske ile takas edileceğiniz yolunda dedikodular çıkmış...
Tamamen çöplük. (Absolute rubbish)
Bir sürü röportajınızı okudum, bir sürü korsan konser kaydınızı dinledim. Demek istediğim şu ki, bu reunion’ın ticari bir şey olmadığını çok iyi biliyorum. Ama hala böyle düşünenler var. Onlara ne diyebilirsin?

Umrumda değil. İnsanların aslında sorması gereken tek bir soru var: Does it rock or not rock? (türkçe çevirisi zor: bu sıkı bir rock mı, değil mi?) Eğer yanıtınız evetse endişelenmenize gerek yok. Bu arada şunu da söylemek lazım, birçok çok iyi müzikler de zamanında sadece para için yapıldı. Mesela blues. Adamların paraya ihtiyacı vardı. Ve para kazanmak için çalmaya başladılar. Bu ticari mi? Bilmiyorum. Esas nokta, bu müzik iyi mi yoksa berbat mı? Ama sana katılıyorum. Bu ticari değil. 2003’deki yeni albümümüzü ve ardından çıkacağımız turneyi ticari nedenlerden dolayı yapmayacağız. Çünkü bunu seviyoruz. Böyle eğleniyoruz.

İki ay önce Kirk Hammett Papa Roach’un Hallowed Be Thy Name’in melodisini çalarak ünlü olduklarını söyledi. Ardından Kerrang! Dergisinde çıkan bir röportajda Papa Roach vokalisti hem Metallica’ya hem de Maiden’a kötü sözler söyledi. Hiç Maiden dinlemediğini söylüyor?
Hahahahahahaha (Yaklaşık bir yirmi saniye kahkaha atıyor) Gerçekten mi? Hahaha. Ne kadar komik. Yalan söylemesine hiç gerek yok ki. Rahatlıkla itiraf edebilir, hiçbir şey yapmayız ki biz. Bu gerçekten çok komik. Iron Maiden’dan etkilendikleri çok bariz. Ama bu müzikte çok sık olan bir şey. Bir şey dinlersin çok cool olduğunu düşünürsün ve kendi materyalinde benzer bir şey kullanırsın. Sonuçta tüm Iron Maiden fanları ve Hallowed Be Thy Name’i dinleyen herkes “Hey bu Iron Maiden’dan çalınmış” diyor. Yani bize bir zararı yok. Umurumda değil pek.
Seventh Son of a Seventh Son’dan sonra albümü Operation Mindcrime ile karşılaştırarak daha iyi olabileceğini söylemiştin. Ve o albümden sonra Seventh Son’ın devamını düşünüyordunuz. Hala böyle bir olasılık var mı?

Dürüst olmam gerekirse gerçekten bilmiyorum. Steve Harris’le oturup bir konuşmayı düşünebilirim.
Sanat yapmayı ölümsüzlüğün bir yolu olarak görüyor musun ve sence yüz yıl sonra insanlar Iron Maiden dinleyecek mi?
Aslında yüz yıl sonra hala müzik dinleyen insanlar olcak mı onu bile bilmiyorum. :))). Ben insanların şu an eğleniyor olmasından memnunum. İnsanlar hala 20’li yılların müziğini dinliyor. Gelecekte de biz insanlara öyle görüneceğiz belki de. Zaten ben ölüm döşeğinde veya yüzlü yıllarımı yaşarken beni dinliyorlarsa pek umursayacak durumda da olacağımı sanmıyorum. :))).

Iron Maiden’ın en kötü şarkısı sence ne?
Yorum yok. Hiç aklıma gelmiyor.
Benimki Angel and the Gambler.
Benim bir rolüm yok onda. :)))).
Hayatın film olursa kimin seni oynamasını istersin?
Hımmmmmm. Bilemiyorum.
Bruce Willis’e ne dersin? Çünkü bence benziyorsunuz.
Bruce Willis mi? Hahahah. Evet o uyabilir. :).
Esas ve efsanevi Iron Maiden’ı hiç izleyemedik. Sizin elinizde olmadığını biliyorum ama bir sonraki turnede Türkiye’ye de uğrayın.
Hiç endişelenme bunun üzerinde çalışıyorum.
Son sorum. 24 yaşındayım. 11 yaşımdan beri Iron Maiden’ın müziğinin doğaüstü veya ilahi bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu müziğin yaratıcıları olarak kendimi tedavi edebilmem için bana ne önerirsiniz? :)

Bir rahibe görün. :)

Cevap: Bruce Dickinson Röportajı

hiç üşenmeden okudum ve çok güzel

Cevap: Bruce Dickinson Röportajı

Aynen Alper Gerçekten iyi Bir Röportaj

Geri
Üst Alt