Cezayı ben keserim...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ChakaL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Konu Yazar

ChakaL

Banlanmış
Kalemi Kırıldı!
Haz
791
16
Cezayı ben keserim mantığı ancak geliştiğini sanan ama yıllarca aynı yerde sayan ülkelerde olur. Çünkü bu ülkelerde sisteme, hukuka inanç zayıftır. Bu ülkelerde halk sisteme olan saygısını uzun zaman önce kaybetmiştir. Ülkede rüşvet ve bunun gibi yozlaşmış istekler hep önde gider ve belirli bir süre ülke insanı hukuk ve adalet sistemine karşı kendi sistemini işletmeye başlar.

Bu yüzden bu gibi ülkelerdeki gazetelerin özellikle üçüncü sayfaları adaleti kendi arayanların hatta kararı kendi verebileceklerini sananların ölüm,öldürme, yaralama gibi haberleri ile doludur. Halk sisteme olan güvenini yitirdikçe otoriteye baş kaldırır ve kendi hakkını kendi bildiği yollardan kazanmaya çalışır.

Bizim ülkemizde de sistem maalesef bu şekilde işliyor. Önceleri halk arasında filizlenen “hakkımı adalet vermiyorsa ben kendim alırım” mantığı gün geçtikçe daha da diplere iner ve ne yazık ki sonunda spora bile teneffüs eder. Şu aralar özellikle futbolumuzda bunu yaşıyoruz.

Bu yazımı yazmamdaki sebep özellikle şu futbolcu veya bu yönetici değil. Evet bu hafta sonu kendi adaletini kendi yaratma isteği ile bir çok maçta karşılaştık. Lütfen bu yazıdan “aa bak Fener’e laf ediyor ya da şu takımı tutuyor” çıkarımları yapmayın. Ben sadece bu ülke için yazık diyorum.

Sadece Kayseri-Fenerbahçe maçında değil, Sivasspor-Ankaraspor maçında veya daha önceki haftalarda Galatasaray, Beşiktaş, Kocaeli, Bursa kısacası tüm takımlarda bunu gördük. Hakeme, onun kararlarına ve yargılarına inanmayan herkes kendi kendine cezayı kesmeye çalışıyor. Koskoca R.Carlos bir hocanın kafasını okşuyor. O hoca olayı çok daha farklı şekilde kabullenip çözebilecek iken takımının mağlubiyetini kaldıramadığı için suçu R.Carlos’a atmaya çalışarak tepki veriyor. Veya Kayseri’li bir futbolcu hakemin verdiği kararı beğenmeyerek Alex’in ayağına bir top gelince onu çaktırmadan kıstırarak orasına burasına tekme atıyor. Ya da kaleci Volkan aldığı bir darbe sonucunda hakemin yargısına inancı uzun süre önce kaybolduğundan cezayı kendi kesiyor, daha önce Lincoln olayında da kendi kesmişti cezayı.

Sivasspor teknik direktörü Bülent Uygun’un maç sonunda hakemi bir linç etmediği kalıyor. Kameralar yakın olmadığından o çıldırma anında hocanın hakeme neler söylediğini veya ettiyse ne küfürler ettiğini duyamadık ama bu kadar kanıta da pek gerek yok sanırım zira oradaki diyalogta Bülent Uygun’a bakınca neler söylendiğini kestirmek pek güç değil. Bu örneklerin sonu yok, her stadta her maçta buna benzer olaylar oluyor.

Kısacası biz sisteme, adalete inanmayan bir ülke olduk gidiyoruz. Ligin sonları yaklaştıkça bu tip olaylar artarsa tribündeki adamın işe karışmayacağını kimse garanti edemez. Düşünsenize bir stadyumda gaza gelen onbinlerce kişiyi kim tutabilir? Birkaç yüz polis mi? Kayış boşalırsa dönüşü olmaz.

Herkesten rica ediyorum lütfen herkes kendine çeki düzen versin. Yoksa bu “cezayı ben keserim” mantalitesi sonunda hepimizi çok üzecek…
Selim BENEZRA

Geri
Üst Alt