[Fikir Alış-Verişi] Herkesin eğlenebileceği bir Sunucu açmak (uzun yazı)

ReoLadKill

Member
Reaction score
3
Merhabalar,

Bendeniz kendi çapında webdesigner, database architecture, coder tarzı bir kısımdayım. Yıllarca oynadığım(ız) Knight Online sunucularını kendi gözlerimiz ile gördük, yarısı açıldığı ay kapandı, geri kalanlar oyunun finans kısmına öncelik verdi. Olan en sonunda oyunu sadece zevk almak için oynayan insanlara oldu tabii ki..

Çok uzun zamandır aklımda bir sunucu açmak, sunucuyu ayakta tutmak ayakta tutarken de diğer –bir çok- sunucu gibi parasını yerken keyfime bakmak değil de öncelikle oyunu oynamak isteyenlere istediğini vermek gibi bir planım vardı. Bu planı geçtiğimiz gün gerçekleştirme kararı aldım ve çalışmalarıma başladım.

Planlarım neler mi?

Şöyle buyurun,

Öncelikle websitesi tasarımı ile başladım, genel hatları ile bitirdiğimi söyleyebilirim hatta, gayet sade, oyun ile ilgili bulmak istediğini bulabildiğin. Klasik Knight Online web tasarımlarından olmayan tam anlamıyla bu sunucuya özgü, her bir kodunu ellerim ile yazdığım bir web sitesi çıktı ortaya. Birkaç prosedür ve bağlantılar sonrasında websitesi tam anlamıyla bitmiş olacak, işin %70’i tamamlandı denebilir. İsteyen arkadaşlar için birkaç resim paylaşmayı düşünüyorum konu sonlarına doğru zaten en azından aklınızda bir fikir oluşması için.

İkinci miltaşı tabii ki Database oluyor her şey den önce, açık konuşmak gerekirse hayalim de her zaman malesia ko dönemleri yattığı için ona yakın, bir yandan da bir çok emek verilmiş ve neredeyse sonlandırılmış olan 1299 versiyonu vardı, fakat daha sonra düşündüm ki her ne kadar bu oyunu grafik için oynamıyor dahi olsak biraz gözümüzün kamaşmasının her zaman bize kattığı bir şeyler oldu gerek uzun pelerinlerin oyuna gelmesiyle, gerek yeteneklerin efektlerinin iyileştirilmesi ve 32-bit grafik desteğinin ortaya çıkması ile..

Bu konuda sizlerden yorum almak istediğim için Database çalışmalarına başlamadım, oyunu oynayacak olanlar sizlersiniz, bizleriz. Dolayısıyla sunucunun kalıcılığı değil, aynı zamanda oyuncu kitlesine hitap etmesi de gerekiyor. Buradan sonrası sizin yorumlarınız ile şekillenecek bir kısım.

Dolayısıyla, hangi versiyonu oynamak istediğiniz sorusu çıkıyor ortaya, cevabınız nedir?

Üçüncü kısım Client ve Sunucu dosyaları düzenlenmesi ile ilgili ister istemez, bildiğim kodlama dilleri üzerinden elimden geldiğince oyunu stabilize hale getirmeye elbette çalışacağım lakin bu konuda da yardım istememek elde değil, benden daha bilgili olan abilerim, ablalarım, kardeşlerimden bu konuda yardım almayı –en azından “böyle olsa daha güzel olur.” Duymayı gönülden bekliyorum. Daha önce de dediğim gibi, bu sunucu benim para kazandığım bir iş değil, sizin kendi sunucunuz olacak. “bizim serverda oynuyoruz” diyebildiğiniz.

Buraya kadar oyunun “Çevrim İçi” hale gelmesi ile ilgili kısımları anlatmış oldum, buradan sonrası asıl benim için önemli olan kısmı yazının uzunluğuna bakmaksızın okuyan arkadaşlar olacaktır eminim, onlara gönülden teşekkürlerimi sunuyorum en başında.

Ekmek teknesi?

Bu konuyu öncelikle konuşmak istiyorum çünkü herkesin bir sunucudan beklentileri farklıdır ve farklı da olmalı sonuçta hepimiz farklı kişiliklere sahip farklı insancıklarız en nihayetinde.

Konunun benimle ilişkili kısmı ise şudur:

Değil 100 lira, 100000 lira da kazanılacak olsun bu sunucu üzerinden; Kazanılan paranın gideceği yer şematik olarak bu şekilde.

Sunucu giderleri + koruyucu yazılım giderleri -----> (Kalan) Kızılay, Yeşilay, Ordu Yardımlaşma Kurumu, Devlet Çocuk Esirgeme Kurum-Kurumları’na bağış.

Buradan anlayacağınız sunucu tuttu diyelim ki, “ben buradan parayı kırarım” düşüncesi değil çoğunluğun mutlulukla oynayabileceği bir oyun düzeni çıkartmak. İnanmayanlar olacaktır bu dediklerime illa ki, bunu da her ay sonunda kazanılan toplam miktarı gösteren dekont + yardımlaşma kurumlarına yapılan bağışı resmîleyen banka makbuzu, her ay başı-sonu websitesine koyacağım.

Dolayısıyla,

Oyunu oynarken bir yandan ülkemizin gerçekten ihtiyacı olan kurumlarına maddi yardım yapmış, yatırdığınız paranın nereye gittiğini bilmiş ve huzur içinde oynamış olacaksınız, olacağız.

Bu fikrime şöyle bir yorum gelebilir “Daha sunucuyu açmamış paradan bahsediyor, belli ne olduğu bu adamın!”.

İsteyen istediği şekilde düşünebilir, buna saygı duyarım.

Yine de eğer bu şekilde düşünce ortaya çıkarsa diye açıklamasını yapacağım bunun da en başından,

Türkiye’nin en pahalı özel üniversitelerinden birisinde okuyorum, kendi evim ve arabam var. Güzel bir sosyal hayatım, yakın arkadaşlarım, istediğim zaman gidebileceğim eğlence mekanlarında tanıdıklarım var. Dolayısıyla anlayacağınız gibi benim bu sunucudan gelecek paraya ihtiyacım yok. İnanmayan arkadaşlar varsa eğer özel mesaj atabilir, buluşur konuşuruz okulumu gezdirir, evimde misafir ederim bu açıdan şüpheniz olmasın.

O zaman neden paradan bahsediyorsun?

Şu yüzden, hepimiz insanoğluyuz.

Para vermediğimiz şeye saygı duymuyoruz büyük çoğunlukla, beklentilerimiz var. Bu beklentileri karşılamak istediğimizde ortaya koyduğumuz paradan bahsediyoruz sosyal hayatta. Olayın ikinci kısmı ise, Hayır işi yapayım diye açmak istemiyorum sunucuyu, bu sunucuya yapılacak olan saldırılar olacak, bu sunucunun büyüdükçe taşınması gerekecek daha başka yazılımlara ihtiyaç duyulacak. Bunlar paranın varlığı olmadan gerçekleşebilen şeyler değil.

Şimdi diyebilirsiniz, “artistlik yapıyordun o kadar evim arabam var diye, ödersin sen!” diye.

Öderim, çok rahat hemde. Başında da dedim, insanoğluyuz biz. Mutluluk bile parayla yeri geldiğinde. Ayrıca biraz da bu şekilde düşün, verdiğin para hayır kurum-kuruluşlarına gidecek, başka birinin cebine değil, ben zaten bağışımı yapıyorum elimden geldiği kadar. Sen de yapmış olacaksın, fena mı? Eğer sana fazla geliyorsa bu, oynamayabilirsin oyunu. Ya da satın almazsın hiçbir şey, kimse kimseyi zorlamıyor bu konuda zaten.

Neler satılacak?

Yıllarca Power Up Store’da ne gördüyseniz onlar: Premiumudur, trinasıdır, gereken gerekmeyen envai çeşit tılsımı, mührü, kağıdı işte yıllardır kullandığınız, aşina olduğunuz bilimum şeyler. Şunun da altını çiziyorum, +1 Stat dahi isteyenin bir daha sunucuya girecek yüzü olmaz para karşılığında benden. Power Up Store’da ne görüyorsa o. Yok efendim donate itemdır, ya arkadaşız ver bi shard falan yok öyle Dünya! Dürüst bir şekilde oyununu oynayamıyorsan, tonlarca sunucu var, yaparsın yalakalığı game masterine, adminine alırsın istediğin eşyayı hesabına.

Gelelim diğer konuya: Oyun ve Forum Takımları

Oyun takımı için ilk etapta 1 Takım Lideri, 6 Game Master düşünüyorum. Takım Lideri’nin yetkileri benim ile eş değerde olacak neredeyse gerçek anlamıyla, buna karşılık Game Master’ların deneme süreçlerinde Ban atma, Notice geçme, Monster Summon, gibi yetki ve yetkileri olmayacak. Raporlar ve bildirimler için bir destek sistemi yazma taraftarıyım, Oyuncu-Operatör fark etmez, herhangi bir cezai işlem uygulanacak ise eğer Video-ScreenShot kanıtı ile uygulanacak. Böylelikle kimse ben bunu yapmadım, ben o değildim, ben suçsuzum gibi cümleler kuramayacak. Herkes hakettiğini bulacak işin özü.

Game Master’ların 3’ü bana, diğer 3’ü Takım Liderine bağlı olacak ve buna göre rapor verecekler, merak edenler için söylüyorum, takım için özel açılmış bir teamspeak sunucusu olacak. Mail atayım, msnden yazarım facebooktan konuşuruz biz gibi bir olayı kesinlikle kabul edemem.

Forum takımı için 6 Moderatör ve 1 Board Takım Lideri düşünüyorum. Board konusunda çok aşırı bir bilgim olmadığı için, bu konuda Board’u Moderatörlerimize ve Liderimize bırakmayı düşünüyorum, Yetkileri kendileri belirler topiclerini kendileri oluştururlar.

Bu kadar kişi düşünüyorum da bu kişiler beleşten mi çalışacak, tabii ki hayır.

Maaş’a bağlayacak değilim tabii ki lakin her insan yaptığı-emek verdiği işin karşılığını da almalı, dolayısıyla Oyun ve Forum takımında görevli olan arkadaşlara her ay başında verdikleri emek için kendilerinin tatmin olacağı bir cash ekleyeceğim oyuncu hesaplarına, böylelikle hem yaptıkları işi severek, hem de hakları yenmeden yapmış olabilirler.

Görev süresine gelirsek eğer, takvim oluşturacağım bunu böyle yapacağım diye konuşmak istemiyorum lakin elimden geldiğince oyunda ve forumda en az 1 yetkilinin sürekli çevrim içi olması için elimden gelen özveriyi göstereceğim. Genel hatları ile her gün 2-3 saatini ayırmasını dileyeceğim görev almak isteyen arkadaşlardan. Bu sayede hem oyunlarını oynayabilirler, hem de işlerini sıkılmadan yapabilirler.

Olayın Oyuncu Kısmı?

Oyuncuların hile-hurda gibi durumları bize rapor edebilecekleri bir platform oluşturacağım ve online-destek sistemi ile anlık olarak bizlere ulaşabilecekler, bunun dışında ticket sistemi dediğimiz interaktif uzun süreli destek sistemi ile uzun konuşmalar ve raporlar gereken olayların daha kolay çözüme ulaştırılabileceğini düşünüyorum.

Sizden beklentim nedir?

Açık konuşmak gerekirse sizden tek beklentim burada ne yapmaya çalıştığımı anlamaya çalışmanız. Bunu, ekmek teknesi olarak değil herkesin eğlenebileceği bir platform olarak düşündüğümü; işimi ne kadar ciddiye alarak yaptığımı ve hatalara taviz göstermeyeceğimi hissetmeniz. Eğer yardım etmek istiyorsanız bu yardımın içtenlikle teşekkür bulacağını ve karşılığını alacağını bilmeniz.

Şimdilik bu kadar, okuma zahmetine giren olduysa eğer teşekkür ederim. Yorumlardan devam etmeyi ve beyinfırtınası yapma taraftarıyım şu süreçte. Yorumlarınızı bekliyorum.

Sağlıcakla kalın,

Berkay “exA” BAL.

Dip Not: Şu anda Amerika’da olduğum için yorumlarınıza cevap vermem biraz zaman alabilir zaman farkı ve günlük işlerim dolayısıyla, yine de elimden geldiğince hızlı cevaplamaya çalışacağımı söylemek istiyorum.

Geri
Üst Alt