Steve Harris'le Roportaj

Konu Yazar

WayTooBaD

<b><hr>Guitarist Mode: <font color="red">ON</font>
Emektar
Ağu
666
21
İron Maiden için beste yapmaya başladığınızda aklınızda yaratmak istediginiz bir still varmiydi?

Şarkı bestelemenin benim için doğal bir şey olduğunu keşfetdim. Onlara benzemek istemediğim pek çok farklı grup vardı. Başlangıçta Wishbone Ash'ın ve Free'nin parçalarını çalardık.Birarada olmaya alıştıkdan sonra buna bir son verdik. Kaydetdiğimiz ilk bestem Burnin' Ambition 'dı ve İngiltere'deki Running Free single'ının B yüzünde yeraliyordu.

En başından beri studyoda oldukça temiz, açık seçik bir bas soundunuz olmuştur...

Böyle bir sound'u hep sevmişimdir. Şarkıları besteleme tarzım yüzünden mix esasubda basın gitar kadar açık seçik duyulması gerektiğini düşünüyorum. Yalnızca derinlerde bir yerde yer almak ve bir ruh hali yaratmak değil onun işi. Basın ve baterinin ritmi sürdürmesi gerekiyor. Ama basın değişikşeyler yapabileceği zamanlarda var. Basta gitarlarla birlikte armoniye ya da birliğe gidebileceği zamanlar oluyor. Phantom of the Opera'da bir gitarla birlik içinde çalarkendiğeri armoni yapiyor. Bunu sık sık yapıyoruz.

Şarkılarınızda favori bir bölümünüz varmı?

Another Life'da özellikle hoşlandığım bir bölüm var.

Her albümünüzde daha iyi bir sound yakalıyorsunuz. Ama özellikle Number of The Best 'le Piece of Mind arasında bir kuantum sıçraması görülüyor...

Biz de öyle düşünüyoruz. Bunu yalnızca onun Martin Birch'ün prodüktorlüğünü yaptığı üçüncü albümümüz olmasıyla açıklayabiliyorum. Onu tanıdıkça, ilişkimiz daha iyiye gitti. Ne istediğimizi biliyordu. Ayrıca stüdyoda tecrübe edinmiştik ve bu da istediğimiz seyi nasıl elde edeceğimizi daha iyi bildiğimiz anlamına geliyordu.

Önce ritimleri mi kaydedersiniz?

Bası, bateriyi ve iki tirim gitarı sanki konserdeymiş gibi calığp kaydederiz, ama üzerinde armoni gitar kısımlarını eklemeden. Bazen vokal kullanır, bazen de kullanmayiz.

Piece of Mind albümünüzde her şarkının bir başka odak noktası var...

Bu albümünün bestelenişinde öncekilere oranla çok daha fazla çeşitlilik vardı. Bruce ve Adrian daha katılımcıydılar ve bu farklı bir duygu yaratiyordu.

Hangi basçıları dinlersiniz?

Chris Squire etki altında kalmış olduğum bir basçıdır. Onun dışında seneler dinlediğim başkaları da var. Mike Rutherford, Geddy Lee, Any Fraser, John Entwistle... Aslında sayıları çok fazla.

Başarı karşısında baskı hissediyor musunuz?

Baskı giderek artıyor. Yaptığımız her albümde, çıktığımız her turnede yaptığımızın bir öncekinden daha iyi olmasına çalışıyoruz. Baskı artıyor, ama deneyim artıkça onunla başa çıkmaya daha hazır oluyorsunuz.

Metal gruplar arasında bas gitaristinin grubun lideri ve ana bestecisi olmasi açısından Iron Maiden tekmi?

Sanmıyorum. Beste yapan pek çok bas gitarist var. Geddy Lee'yi ve Phil Lynott'u ele alalım. Bas gitarla beste yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Bunu öğrenmek isterdim. Eğer gitarda bestelenmiş olsalardi pek çok şarkı farklı olurdu, çünkü bu değişik bir yaklaşım. Bize sound'umuzu kazandiran etkenlerden birinin de bu olduğuna inaniyorum. Genellikle insanlar gitarla beste yaptiklarindan besteyi akorlarla yapmaya eğlimlidirler. Akorlar temelinde bestelenmiş bir şarkıyı genellikle ayırdedebilirsiniz.

Şarkılarınızı genelde nasıl besteliyorsunuz?

Genellikle önce parçaları besteliyor, sonra da onları biraraya getiriyoruz. Pek çok şarkımızdaki bölümler başka şarkılarda kullanılabilirdi. Bazı şarkılarda önce güçlü bir melodi buluyoruz ve sonra onun arkasındaki müziği oluşturuyorum. Genellikle soloları, armonileri, herşeyi bas üzerinde calışıp buluyorum. Ve her zaman için bestelerde alışılmışın biraz dışında şeyler yapmaya çalışıyoruz. Örneğin Running Free 'nin ortasına alışılmış şekilde bir gitar solo koymak yerine kesik çalan gitarlardan ve armonilerden oluşan bir bölüm yerleştirdik.

En çok kimin albümlerinizden birine sahip olmasını isterdiniz?

Jethro Tull'dan lan Anderson'ın. Ama eminim bizim yaptığımız müziği sevmezdi. Eğer UFO 'dan Pete Way müziğimizi sevseydi bu harika olurdu, ama sevmiyor! Onun kökenleri Blues'a ve o türden şeylere dayanıyor...

Dinlediğiniz en ağır Heavy metal şarkısı hangisiydi?

Black Sabbath'ın ilk zamanlardaki müziğinin çok ağır olduğunu düşünüyorum ve hala severek dinliyorum, özellikle Sweet Leaf i.Benim için Metal'i özetleyen şarkılar War Pigs ve Smoke On The Water gibi bilinen klasikler.

Bruce Dickinson 'ın gruptan ayrilmasi üzerine neler düşünüyorsunuz?

Bruce bunu yapti çünki daha fazla yükselmek istiyor, ama biliyorumki ayrılmayı daha önceden istemişti. Maiden bu yüzden dağılmıycak. Hepimiz Bruce'un zamanlaması yüzünden hayal kırıklığına uğradık, ama şimdi kendimizi toparladık.

Bruce itilmedi, atladi. Şaşırmıştım, çünki Fear Of The Dark turnesinin başlarında olayın oldukça içinde görünüyordu. Aslında durumu en son öğrenen kişi ben oldum, çünki florida'da konser albümünün mix'ini yapiyordum. Bana söylemek istemediler, çünkü kafamı bozacağını biliyorlardi!

Tepkim hayal kırıklığıydı, üzüntüyüd, kızgınlıktı... hepsi birdendi! Ama hepimiz de onun bir sürü leyi aynı anda yaptığını görüyor ve bunun eninde sonunda bir şeyleri bitireceğini hissediyorduk.

Mesele şu kii eğer Maiden'a kendini yüzde yüz vermiyorsa zaten onu grupta istemiyoruz! Bir kıskançlık ya da düşmanlık yok aramızda, ama onu geri dönmeye ikna etmeye çalışmakda anlamsız. Aslında eğer ayrıldıktan sonra geri dönseydi ve kalmak istediğini söyleseydi, büyük olasılıkla onu kabul etmeyecekdik!

Şahsen belki de bir hata yapmış olduğunu düşünüyorum, çünkü hem solo projelerini gerçekleştirip hemde Maiden 'da kalmaması için bir sebep yoktu görebildiğim kadarıyla. Ama sanırım bir sürü şey yapmak istiyor ve Maiden çok emek gerektiren bi grup.

Bu ayrılık grubun eninde sonunda dağılmasına yolaçacak mı sizce?

Bruce 'un grubun ta kendisi mi olduğunu düşünüyorsunuz? Maiden Bruce 'un katılmasından önce sekiz sene vardı. Niçin onsuz sürdürmeyelim ki? Eğer vazgeçmemiz gerektiğini düşünüyorsan siktir git!

Aslında bu bir meydan okuma, ve grubun canlanmasına yarayabilir. Zaten bir süredir böyle bir şey olacağını hissediyorduk. Daha önce olsa daha iyi olurdu.

Bruce 'un ayrıldığını öğrendiğimde grubu dağıtma düşüncesi kafamdan geçti. Zirvedeyken bırakmak daha mi iyi olacakdı? Bir gün bir gece boyunca düşündüm Sonra kalktım ve "bu çok saçma!" dedim kendi kendime. Davey'le konuştum. o da aynı şeyi yaşamıştı. "Yalnızca o gitti diye niye dağılacakmışı ki?" dedi bana

İron Maiden'ın kendini yeniden keşfedebileceğine inaniyormusunuz?

Aslına bakılırsa hayir, bunu yapmamıza inanmiyorum. İnanıyorum ki grubu ayakta tutacak ve her zamanki kadar iyi olacağız. Eğer buna inanmasaydım, bitirirdim.

Bruce'a düşmanlık duyuyor musunuz?

Hayir! Çöpleri kazımaya çalışma ben ve Bruce arasında bir çekişme yok. Ondan hoşlanıyor ve saygı duyuyorum, ve onun da aynı şeyi hissetdiğine inanmak isterim, ama çok sıkı dostlar olduğumuzu da söyleyemiyeceğim. Ama bu birbirimizin evinde yemek yemiyeceğimiz anlamına gelmiyor!

Bu ayrılık konusunu fazla büyütmenin anlamı yok. İnsanları zincirle bağlı tutamazsınız! İspanya'da herifin teki "Bruce!u öldürmek istiyorum - obir hain!" demişti, ama bu gülünç birşey.

Dürüst olmak gerekirse, bu ayrılık meselesi beni moralimin pekde iyi olmadığı bir zamanda yakaladi. Ama kendimizi toplarlamak ve yola devam etmek zorundasınız. Ben işleri böyle hallederim.... Bildiğim tek yol bu.

Buruce'un sorunları olduğunda, bunları açığa vurmuyor. Sanırım ben sorunlardan bahsetmeyi ondan daha çok seviyorum.

O tam tersini söyledi.

Sahi mi?! tuhaf! Hımmmm.... Bu gerçekden tuhaf. Galiba bu grupta bazen kişisel sorunlarımızla diğerlerinin canını sıkmak istemiyoruz, çünki zaten turnlerde yeterince sorun yaşıyoruz!

Beni endişelendiren şu oldu ki her zaman için Maiden'a güvenmişimdir. Bruce'un ayrılması beni yere seren bir darbe oldu, ve belki de geriye kalanların benim lider olmamı beklediklerini düşündüm. İlk bir hafta içinde kendimi bir lider gibi hissetmedim, ama zaman geçtikçe güçlendim.

Bruce basına son zamanlarda bizimle mutlu olmadığını söyledi. Ama bu çok tuhaf, çünkü bize bundan hiç bahsetmemişti. Eğer gerçekden böyle hissetdiyse, hemen ayrılmalıydı. Ve eğer benböyle hissetdiğini bilseydim, zaten giderdi herhalde. Ama dürüst olmak gerekirse bütün bunlar geride kaldı; o artık grupta değil ve bunun üzerinde çok fazla konuşmaya da gerek yok.

Iron Maiden 'un sona ereceği gün nasil olacak sizce?

Tek kelimeyle korkunç. Hayal bile edemiyorum. Sanırım elinde sonunda olucak bu, ve zamanı geldiğinde bileceğiz. Bu grupta olmak hala sevdiğimiz ve iyi yaptığımız bir şey. Müzikal açıdan her zaman ki kadar iyiyiz, her zamanki kadar dinamiğiz.

Grubu sonsuza kadar sürdüremiyeceğimi biliyorum. Ama herşey bittiğinde hala müzik dünyasinda kalmak isterdim. Belki prodüktörlük yaparım. Sanırım bu futbolu bıraktıkdan sonra menejerliğe başlamak gibi birşey. Asla aynı şey olmayacak; asla aynı tadı vermeyecek. Veremezde, çünki müziği yapann siz değilsiniz artık.

Sahneye son çıkacağım gün kederli bir gün olacak, ama buna daha çok var. Bizden 10 yaş daha büyük gruplar hala güçlerini koruyorlar, bu yüzden yaşın sorun olduğunu sanmıyorum.

Eğer artık grubun altından kalkamadığımızı düşünseydik dağılırdık, ama henüz bu duyguyu tanımış değiliz.

Yine de oğlumun bir Maiden hayranı olmasındansa Wes Ham Futbol takımını tutmasını tercih ederim. Onların bizden daha uzun süre ortalıkta olacaklari kesin!

Cevap: Steve Harris'le Roportaj

Bruce 'un grubun ta kendisi mi olduğunu düşünüyorsunuz? Maiden Bruce 'un katılmasından önce sekiz sene vardı. Niçin onsuz sürdürmeyelim ki? Eğer vazgeçmemiz gerektiğini düşünüyorsan siktir git!

haha :haha:

Cevap: Steve Harris'le Roportaj

:D:D:D steve aga ya:D bide benjamin olayını cözüoduk onun :D

Geri
Üst Alt