A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür ile açılım süreci ve kamuoyu araştırmalarından çıkan rakamları konuştu.
SONAR'ın haftasonunda Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan kamuoyu yoklaması ve bugün Akşam gazetesinde yayınlanan Anar'ın anketi, Türkiye kamuoyunda, "Demokratik açılım" sürecinin Ak Parti'nin oylarını ne kadar etkilediği konusununda hararetli bir tartışmaya neden oldu.
CNNTürk ekranlarında yayınlanan Medya Mahallesi'nde bu tartışmayı ele alan Ayşenur Arslan, A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür ile açılım süreci ve kamuoyu araştırmalarından çıkan rakamları konuştu.
KÜRT AÇILIMINA REFERANDUM YAPILSA
Son seçimlerde yaptığı başarılı tahminler ile ismi 'Bilen adam'a çıkan Adil Gür, Medya Mahallesi'nde daha önce kamuoyu ile paylaşmadığı çok önemli bir veriyi de paylaştı. Adil Gür, kendisine ait A&G araştırma şirketinin, "Kürt açılımı olarak bilinen açılım bir referandum maddesi olarak önüze gelse "Evet" mi dersiniz "Hayır" mı dersiniz?" sorusuna alınan yanıtı ilk olarak Ayşenur Arslan'a açıkladı.
İşte Medya Mahallesi'nde yapılan o çarpıcı açıklamalar:
Adil Gür
Açılım sürecinin ismiyle başlayan daha sonra içeriğini bilmeden biz bu konuyu günlerce tartıştık Ağustos aynı sonu yaptığımız araştırmada desteğin 46.5'e düştüğünü gördük "hayır" diyenlerin daha fazla olduğunu gördük. En son Ekim ayında yaptığımız son bir araştırmada (kamuoyu ile paylaşmadık sadece abonelerimiz için yaptığımız düzenli araştırmalarda) "Bugünkü bilgileriniz ışığında bu "Kürt açılımı" olarak bilinen açılım bir referandum maddesi olarak önünüze gelse "evet" mi dersiniz "hayır" mı dersiniz" diye sorduk evet diyenlerin oranının yüzde 32'ye düştüğünü gördük. Son tartışmalardan önce bu da...
Ayşenur Arslan
Yani yüzde 70'lerden 30'lara inmiş.
Adil Gür
Evet indi. Bir de bu DTP gösterilerinden önce sahası yapılan bir araştırma zannediyorum ki o gösterilerden sonra bir çalışma yapılmış olsa idi yüzde 20'lerin altına düşmüş olacaktı.
Ama ben burada tabloyu şöyle okumuyorum, insanların "kan aksın, devlet hiçbir şey yapmasın" diye bir görüş beyan ettiğini düşünmüyorum. İnsanlar takım tutar gibi davranıyor. Partilerinin görüşleri ışığında, objektif olarak değerlendirme yapmadan cevap veriyorlar.
AKP SEÇMENİNİN YARISI AÇILIMA KARŞI
Örneğin haziran ayında yaptığımz araştırmada "CHP'ye oy vereceğim" diyenlerin yüzde 70'inden daha fazlası "Güneydoğu'da silahlı mücadele dışında devlet daha fazla adım atmalı" diyordu, MHP'lilerin de yüzde 50'sinden fazlası "atmalı" diyordu. Bugün gelinen noktada CHP seçmeninin yüzde 70'inden fazlası, MHP seçmeninin yüzde 80'inden fazlası ve hatta AKP seçmeninin yarısı 'açılım'a karşı hale geldi.
"Açılım"a karşı olmak mıdır bu?
"Açılım sürecine karşı olmaktır" demek daha doğru. Sürecin doğru yönetilmemesine karşı olmak.